[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

Onze podcasts

Derde reeks #8 Tijd voor tijd

Tijd voor tijd

In deze podcast nemen Leike, Jaap en Joris de tijd om te spreken over de rol die tijd speelt in het ambacht van adviseren, begeleiden en veranderen. Tijd is een fascinerend fenomeen: het is tegelijkertijd vanzelfsprekend aanwezig en toch merkwaardig ongezien. Wat brengt het om meer oog te hebben voor de tijd en temporele elementen... Lees verder »

Derde reeks #7 Ons vak tussen psychologie en sociologie

Ons vak tussen psychologie en sociologie

Ons vak tussen psychologie en sociologie, over  de trilogie Identiteit, Autoriteit en Intimiteit van Paul Verhaeghe   Jaap, Paul en brechtje lazen de trilogie Identiteit, Autoriteit en Intimiteit van Paul Verhaeghe, een Vlaamse psycholoog en psychoanalyticus die zijn ervaringen in de spreekkamer sociologisch duidt. Identiteit ziet Verhaeghe als een doorlopend constructieproces van identificatie met –... Lees verder »

Derde reeks # 6, Hoe doen jullie hier eigenlijk woede?

Hoe doen jullie hier eigenlijk woede?

Odette, Marijke en Martijn lazen Transforming Emotion van Glenda Fredman en waren onder de indruk. Fredman pleit voor een contextuele en relationele aanpak, een narratieve systeembenadering. Deze benadering staat haaks op hoe we in het algemeen in emoties interveniëren en op aannames dat emoties van binnen zitten, aan de buitenkant te herkennen zijn en dat... Lees verder »

Derde reeks # 5 Eigenzinnige betrokkenheid

over Oskar Net en Alexander Kluge

In Nederland is het een compliment als je iemand eigenzinnig noemt die op een bijzondere wijze te werk gaat en daarmee bevraagt en verandert wat anderen als vanzelfsprekend zijn gaan ervaren.  In Duitsland was het eeuwenlang een terechtwijzing. Als een kind eigenzinnig was, werd het gewaarschuwd: ‘Pas op of straks groeit je arm boven je... Lees verder »

Derde reeks # 4 The systems view of life

Over Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi

In deze ambachtsschoolpodcast bespreken Brechtje Kesseneer, Leike van Oss en Marijke Spanjersberg het boek The systems view of Life van Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi. In dit dikke, gedegen boek onderzoeken de auteurs systemen van cel tot samenleving. Ze ontdekken hoe al deze systemen in sommige opzichten op elkaar lijken en in andere opzichten... Lees verder »

Derde reeks # 3 De uitvinder van de natuur

Over Alexander van Humboldt, beschreven door Andrea Wulf

In deze derde ambachtsschoolpodcast spreken Marije van den Berg en Jaap van ’t Hek met elkaar over het boek van Andrea Wulf: De uitvinder van de natuur, het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt. Von Humboldt begreep twee eeuwen geleden al dat de natuur zich niet buiten ons bevindt, maar dat we er onlosmakelijk deel... Lees verder »

Derde reeks # 2: Emoties deel 1: vanzelfsprekendheden over emoties betwijfelen

Over Lisa Barrett Feldman en Batja Mesquita

Odette Moeskops en Rob van Es lazen twee recente studies naar emoties. Het werk van hersenonderzoeker/psycholoog Lisa Barrett Feldman (‘How emotions are made’) en dat van cultuuronderzoeker/psycholoog Batja Mesquita (‘Between us’). Ze bespreken in de podcast dat ze onder de indruk waren van de inzichten ze opdeden, hoe het onderzoek ze aan het denken zet... Lees verder »

Derde reeks # 1: Vervreemding en Resonantie

Over Hartmut Rosa

In deze eerste Ambachtsschoolpodcast bespreken Paul Kloosterboer, Jaap van ’t Hek en Leike van Oss de boeken van Hartmut Rosa. In zijn werk onderzoekt deze Duitse socioloog oorzaken voor vervreemding en verstomming van de maatschappij. Zijn zoektocht voert langs een analyse van de ontwikkeling van de moderniteit en hoe deze naast veel positieve effecten ook... Lees verder »