[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

Onze podcasts

Eerste reeks # 12 De ongemakkelijke werkelijkheid van organisaties

In Ambachtsschoolpodcast #12 verkennen Joost Kampen, Shirine Moerkerken en Marco de Witte het interveniëren in de ongemakkelijke werkelijkheid van organisaties. Ze verwonderen zich over de neiging om te utopiseren met veranderoplossingen waar je niet tegen kunt zijn, maar die meestal het echte vraagstuk niet aanraken. Zij verkennen vanuit een tweetal perspectieven hoe de werkelijkheid wel... Lees verder »

Eerste reeks # 11 Informatie

In Ambachtsschoolpodcast #11 onderzoeken Shirine Moerkerken en Leike van Oss met elkaar wat informatie is in deze tijd. Is elk feit een mening? En elke mening een feit? Ze ontdekken met behulp van hun helden een gelaagde betekenis: van informatie die in relatie ontstaat tot informatie als abstracte constructen waarmee we elkaar in deze tijd... Lees verder »

Eerste reeks # 10 Relationele kwaliteit

In Ambachtsschoolpodcast #10 verkennen Danielle Zandee en Leike van Oss het begrip relationele kwaliteit. Zij doen dat in een onderzoekend gesprek, iets waar Edgar Schein grote waarde aan hecht, in de vorm van een metaloog, een favoriete les- en gespreksvorm van Gregory Bateson. Wanneer is er sprake van een generatieve relatie, een relatie die levend... Lees verder »

Eerste reeks # 9 Zelforganisatie 2

In Ambachtsschoolpodcast #9 onderzoeken Gert Jan Schuiling, Odette Moeskops en Brechtje Kessener de relatie tussen zelforganisatie en hiërarchie: niet alleen op ontwerp, maar juist ook op emotioneel-relationele aspecten ervan. Literatuur over zelforganisatie en zelfsturing die je mogelijk interesseert: • Kessener, B. (2020). Hoe(zo) management? Beer, Jaques en Hoebeke over de waarde van hiërarchie. M&O, tijdschrift... Lees verder »

Eerste reeks # 8 Zelforganisatie 1

In Ambachtsschoolpodcast #8 verkennen Gert-Jan Schuiling, Odette Moeskops en Brechtje Kessener wat (de ontwikkeling naar) zelforganisatie is en wat het vraagt van medewerkers, van managers en van hun onderlinge relatie. Literatuur over zelforganisatie en zelfsturing die je mogelijk interesseert: Capra, F. & Luisi, P.L. (2014). The systems view of life. A unifying vision. Cambridge: Cambridge... Lees verder »

Eerste reeks # 7 Circulariteit

In Ambachtsschoolpodcast #7 spreken Odette Moeskops, Paul Kloosterboer en Jaap van ’t Hek over wat maakt dat het onderkennen van circulariteit een hefboom is voor verandering, maar gemakkelijker is gezegd dan is gedaan. Boeken en artikelen waar naar verwezen werd in de podcast: • Ahuis, I. en Kloosterboer, P.P (2020). Het ambacht van Argyris: over... Lees verder »

Eerste reeks # 6 Mind where you occupy your mind with

In Ambachtsschoolpodcast #6 met de titel Mind where you occupy your mind with, onderzoeken Marjorieke Glaudemans en Leike van Oss het gedachtengoed van Joanna Macy en Gregory Bateson, twee auteurs wiens werk het bestuderen waard blijft en waar zij nog steeds veel van leren. In deze podcast voeren ze je langs een aantal van hun... Lees verder »

Eerste reeks # 5 De activistische adviseur

Marjorieke Glaudemans, Jaap van ’t Hek en Paul Kloosterboer bespreken in de Ambachtsschoolpodcast #5 het activistische gehalte van hun helden Macy, Freire en Argyris en wat onze huidige tijd aan activisme vraagt van onderzoekers en adviseurs in organisaties.   Meer lezen? • Ahuis, I. en Kloosterboer, P.P (2020). Het ambacht van Argyris: over leren in organisaties.... Lees verder »

Eerste reeks # 4 Spelregels

Regels worden geassocieerd met paarse krokodillen en bureaucratie. Maar goede regels voorkomen politieke spelletjes en borgen eerlijkheid. In podcast nummer 4 van de Ambachtsschool verkennen Marijke Spanjersberg, Brechtje Kessener en Jaap van ’t Hek hoe zij en hun helden naar dit fenomeen kijken. Wil je meer lezen over het onderwerp? • Beer, S. (1985). Diagnosing... Lees verder »

Eerste reeks # 3 Het menselijk tekort

In Ambachtsschoolpodcast #3 hebben Ina Ahuis, Marijke Spanjersberg en Leike van Oss het over het menselijk tekort: wat betekent het voor organisaties, voor henzelf èn wat vinden Argyris en Watzlawick ervan? Boeken en artikelen die je mogelijk interesseren als je de podcast interessant vond: • Ahuis, G.J. (2019). Betekenisvolle werkrelaties. Deventer: Management Impact. • Ahuis,... Lees verder »

Eerste reeks # 2 Emotie en ratio

In Podcast #2 verkennen Jaap van ’t Hek, Odette Moeskops en Paul Kloosterboer naar aanleiding van wat zij schreven over Argyris, Freire en Bion hoe emotie en ratio zich tot elkaar verhouden. Het is een gesprek waarin veel de revue passeert en dat nog lang niet af is. Boeken en artikelen waar naar verwezen werd in de... Lees verder »

Eerste reeks # 1 Leren en ontwikkelen

In Podcast#1 bevragen Paul Kloosterboer, Jaap van ’t Hek en Odette Moeskops elkaar op welke betekenis hun helden Argyris, Freire, Bion en Winnicott hechtten aan leren en ontwikkelen en hoe relevant dat heden ten dage is. Literatuur die in de podcast genoemd wordt, of waar auteurs hun verhaal aan verbinden: • Ahuis, I. en Kloosterboer,... Lees verder »