[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

Onze podcasts

Tweede reeks # 12 Waarachtigheid

Soms zijn er van die woorden die helpen betekenis te geven aan wat je ervaart en meemaakt. Waarachtigheid is zo’n woord. Alicja Gescinska schreef er een boekje over dat klein is en close reading verdient. In deze podcast pellen Odette Moeskops, Ina Ahuis en Marjorieke Glaudemans met behulp van de inzichten van Gescinska het begrip... Lees verder »

Tweede reeks # 11 Autoriteit

In deze 11e Ambachtsschoolpodcast verkennen Brechtje Kessener, Leike van Oss en Shirine Moerkerken het fenomeen ‘autoriteit’. Zij laten zich inspireren door Paul Verhaeghe, die er het gelijknamige boek over schreef. Brechtje, Leike en Shirine ontdekken dat vandaag de dag – met afbrokkelende bronnen van autoriteit – in en tussen organisaties steeds opnieuw gebouwd moet worden aan... Lees verder »

Tweede reeks # 10 Vloeibare resonantie

In podcast nummer 10 verkennen Jaap van ’t Hek, Tijn Ponjee en Paul Kloosterboer hun fascinaties voor het begrip ‘resoneren’. Als resoneren gaat over jouw ‘trillingen’ in je relatie tot de wereld, over welke trillingen en welke werelden hebben we het dan? Zijn emoties ook resonanties? En wat betekent resoneren in deze tijden van vloeibare... Lees verder »

Tweede reeks # 9 Discours

Brechtje Kessener, Jaap van ’t Hek en Odette Moeskops bespreken hoe een enkel woord een discours kan oproepen. Ze onderzoeken welke wereld(en) er achter woorden schuil kunnen gaan en dat je discours weliswaar kunt expliciteren en deconstrueren maar er desondanks niet van afkomt. ‘Er zijn overal tolken. Ieder van hen spreekt zijn eigen taal, zelf... Lees verder »

Tweede reeks # 8 Inter-esse

In deze podcast gaan Marjorieke Glaudemans en Marijke Spanjersberg met elkaar in gesprek over interesse, een woord dat uitwaaiert van ‘hebberige nieuwsgierigheid’ tot ‘van de ander afblijven’. Welke betekenis geven zij er aan en wat doen zij om hun interesse niet te verliezen? Meer weten? • Alon, N. & H. Omer (2006). The psychology of... Lees verder »

Tweede reeks # 7 Verhalen achter emoties

Rob van Es en Odette Moeskops hebben niet zoveel met ‘stiff upper lip’. In ambachtsschoolpodcast #7 exploreren ze wat maakt dat het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat emoties meedoen in organisatievraagstukken. Meer weten? • Es, R. van (2020), Emotionele integriteit. De onderstroom van professionele ethiek, Boom: Amsterdam. • Es, R. van (2021) Ethiek: emoties &... Lees verder »

Tweede reeks # 6 Paradoxaal veranderen

In Ambachtsschoolpodcast nummer 6 gaan Shirine Moerkerken, Jelger Spijkerboer en Marco de Witte in gesprek over paradoxaal veranderen. Nadenken over paradoxen is nog wel te doen, maar in de praktijk er naar handelen is nog een heel ander verhaal. Nieuwsgierig verkennen zij enkele handelingsmogelijkheden en gaan zij in op een paar vuistregels, waarlangs je de... Lees verder »

Tweede reeks # 5 Diagnose

In tijden dat we weinig zeker weten, gaan Danielle Zandee, Odette Moeskops en Jaap van ’t Hek vers van de lever los op het thema ‘Diagnose’. Er blijken fikse verschillen in opvatting over wat het beste is dat te doen staat. Literatuur: Anderson, D. L. (2020, 5th). Organization Development: The process of leading organizational change. Sage. Es,... Lees verder »

Tweede reeks # 4 Vloeibaar

In de vierde podcast zoeken Ina Ahuis, Paul Kloosterboer, Marco de Witte en Jaap van ’t Hek naar wat houvast in organisaties kan bieden in vloeibare tijden. Het werd een (onder)zoekend gesprek, nog lang niet ‘af’, dat nieuwsgierig maakt naar meer ….... Lees verder »

Tweede reeks # 3 Verwaarlozing en systeemdenken

In de derde podcast onderzoeken Joost Kampen en Marijke Spanjersberg of en hoe de theorie van de verwaarloosde organisatie en systeemdenken samen gaan. Waar hanteren ze dezelfde uitgangspunten en waar zitten interessante verschillen? We beginnen met de vraag die de aanleiding vormde voor deze  podcast: kun je met de systeembril werken als het relationele weefsel in... Lees verder »

Tweede reeks # 2 Reflecteren

In deze podcast bespreken Paul Kloosterboer, Odette Moeskops en Gertjan Schuiling hoe zij heden ten dage werken met de begrippen ‘reflection-in-action’ en ‘reflection-on-action” van Donald Schön en ontdekken de enorme evolutie die deze begrippen de afgelopen 50 jaar hebben doorgemaakt. Wil je meer lezen over de achtergronden van deze podcast? Hierbij wat literatuurtips – Kloosterboer,... Lees verder »

Tweede reeks # 1 Eenzaamheid en vervreemding

In de eerste podcast van een nieuwe reeks bespreken Marijke Spanjersberg, Jaap van ’t Hek en Leike van Oss de boeken Eenzaamheid van Noreena Herz en Leven in tijden van versnelling van Hartmut Rosa. Het geeft te denken.... Lees verder »