[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

Derde reeks # 4 The systems view of life

Over Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi

In deze ambachtsschoolpodcast bespreken Brechtje Kesseneer, Leike van Oss en Marijke Spanjersberg het boek The systems view of Life van Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi. In dit dikke, gedegen boek onderzoeken de auteurs systemen van cel tot samenleving. Ze ontdekken hoe al deze systemen in sommige opzichten op elkaar lijken en in andere opzichten van elkaar verschillen. Het is geen gemakkelijk boek. Brechtje, Leike en Marijke bespreken al zoekend en tastend welke inzichten het boek ieder van hen heeft gebracht. Dat het bijvoorbeeld niet de vraag is of een organisatie een levend systeem is, maar dat het veel meer de vraag is in welke mate een organisatie dat is. En waar je dat aan kunt afmeten. Als een van de weinige systeemdenkers wordt ook besproken wat systeemdenken en macht eigenlijk met elkaar te maken hebben. En hoe de delen het geheel vormen maar het geheel ook de delen vormt. Tijdens de boekbespreking fantaseren Marijke, Leike en Brechtje bijvoorbeeld over wat het zou betekenen als je in de geest van dit boek nieuwe mensen aanneemt in je organisatie. Ze constateren dat het boek een fundamenteel inzicht in systemen geeft, een stevige bodem om op te staan dat je diagnostische blik scherpt maar ook dat het best lastig is om als adviseur werkelijk bij te dragen aan vitale organisaties en niet te vervallen in doel-middel-rationaliteit. In die zin maakt het indrukwekkende werk van Capra en Luigi ook nederig.

Wil je je zelf verdiepen in het werk van Capra & Luisi of een aanverwante auteurs als Margaret Wheatley of Glenda Eoyang?

  • Capra, F. & Luisi, P.L. (2014). The Systems View of Life. A Unifying Vision. Cambridge University Press.
  • Wheatley, M. J. (1995). Leiderschap en de nieuwe fysica: Lessen voor managers uit de ordening van het universum. Amsterdam: Contact.
  • Eoyang, G.H. & R.J. Holladay (2013). Adaptive Action. Leveraging uncertainty in your organization. Stanford: Stanford Business Books
Spreker: Brechtje Kessener Marijke Spanjersberg Leike van Oss