[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

Onze podcasts

Derde reeks # 6, Hoe doen jullie hier eigenlijk woede?

Hoe doen jullie hier eigenlijk woede?

Odette, Marijke en Martijn lazen Transforming Emotion van Glenda Fredman en waren onder de indruk. Fredman pleit voor een contextuele en relationele aanpak, een narratieve systeembenadering. Deze benadering staat haaks op hoe we in het algemeen in emoties interveniëren en op aannames dat emoties van binnen zitten, aan de buitenkant te herkennen zijn en dat... Lees verder »

Derde reeks # 4 The systems view of life

Over Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi

In deze ambachtsschoolpodcast bespreken Brechtje Kesseneer, Leike van Oss en Marijke Spanjersberg het boek The systems view of Life van Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi. In dit dikke, gedegen boek onderzoeken de auteurs systemen van cel tot samenleving. Ze ontdekken hoe al deze systemen in sommige opzichten op elkaar lijken en in andere opzichten... Lees verder »

Tweede reeks # 8 Inter-esse

In deze podcast gaan Marjorieke Glaudemans en Marijke Spanjersberg met elkaar in gesprek over interesse, een woord dat uitwaaiert van ‘hebberige nieuwsgierigheid’ tot ‘van de ander afblijven’. Welke betekenis geven zij er aan en wat doen zij om hun interesse niet te verliezen? Meer weten? • Alon, N. & H. Omer (2006). The psychology of... Lees verder »

Tweede reeks # 3 Verwaarlozing en systeemdenken

In de derde podcast onderzoeken Joost Kampen en Marijke Spanjersberg of en hoe de theorie van de verwaarloosde organisatie en systeemdenken samen gaan. Waar hanteren ze dezelfde uitgangspunten en waar zitten interessante verschillen? We beginnen met de vraag die de aanleiding vormde voor deze  podcast: kun je met de systeembril werken als het relationele weefsel in... Lees verder »

Tweede reeks # 1 Eenzaamheid en vervreemding

In de eerste podcast van een nieuwe reeks bespreken Marijke Spanjersberg, Jaap van ’t Hek en Leike van Oss de boeken Eenzaamheid van Noreena Herz en Leven in tijden van versnelling van Hartmut Rosa. Het geeft te denken.... Lees verder »

Eerste reeks # 4 Spelregels

Regels worden geassocieerd met paarse krokodillen en bureaucratie. Maar goede regels voorkomen politieke spelletjes en borgen eerlijkheid. In podcast nummer 4 van de Ambachtsschool verkennen Marijke Spanjersberg, Brechtje Kessener en Jaap van ’t Hek hoe zij en hun helden naar dit fenomeen kijken. Wil je meer lezen over het onderwerp? • Beer, S. (1985). Diagnosing... Lees verder »

Eerste reeks # 3 Het menselijk tekort

In Ambachtsschoolpodcast #3 hebben Ina Ahuis, Marijke Spanjersberg en Leike van Oss het over het menselijk tekort: wat betekent het voor organisaties, voor henzelf èn wat vinden Argyris en Watzlawick ervan? Boeken en artikelen die je mogelijk interesseren als je de podcast interessant vond: • Ahuis, G.J. (2019). Betekenisvolle werkrelaties. Deventer: Management Impact. • Ahuis,... Lees verder »