[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

Onze podcasts

Derde reeks # 4 The systems view of life

Over Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi

In deze ambachtsschoolpodcast bespreken Brechtje Kesseneer, Leike van Oss en Marijke Spanjersberg het boek The systems view of Life van Fritjof Capra en Pier Luigi Luisi. In dit dikke, gedegen boek onderzoeken de auteurs systemen van cel tot samenleving. Ze ontdekken hoe al deze systemen in sommige opzichten op elkaar lijken en in andere opzichten... Lees verder »

Derde reeks # 1: Vervreemding en Resonantie

Over Hartmut Rosa

In deze eerste Ambachtsschoolpodcast bespreken Paul Kloosterboer, Jaap van ’t Hek en Leike van Oss de boeken van Hartmut Rosa. In zijn werk onderzoekt deze Duitse socioloog oorzaken voor vervreemding en verstomming van de maatschappij. Zijn zoektocht voert langs een analyse van de ontwikkeling van de moderniteit en hoe deze naast veel positieve effecten ook... Lees verder »

Tweede reeks # 11 Autoriteit

In deze 11e Ambachtsschoolpodcast verkennen Brechtje Kessener, Leike van Oss en Shirine Moerkerken het fenomeen ‘autoriteit’. Zij laten zich inspireren door Paul Verhaeghe, die er het gelijknamige boek over schreef. Brechtje, Leike en Shirine ontdekken dat vandaag de dag – met afbrokkelende bronnen van autoriteit – in en tussen organisaties steeds opnieuw gebouwd moet worden aan... Lees verder »

Tweede reeks # 9 Discours

Brechtje Kessener, Jaap van ’t Hek en Odette Moeskops bespreken hoe een enkel woord een discours kan oproepen. Ze onderzoeken welke wereld(en) er achter woorden schuil kunnen gaan en dat je discours weliswaar kunt expliciteren en deconstrueren maar er desondanks niet van afkomt. ‘Er zijn overal tolken. Ieder van hen spreekt zijn eigen taal, zelf... Lees verder »

Tweede reeks # 1 Eenzaamheid en vervreemding

In de eerste podcast van een nieuwe reeks bespreken Marijke Spanjersberg, Jaap van ’t Hek en Leike van Oss de boeken Eenzaamheid van Noreena Herz en Leven in tijden van versnelling van Hartmut Rosa. Het geeft te denken.... Lees verder »

Eerste reeks # 11 Informatie

In Ambachtsschoolpodcast #11 onderzoeken Shirine Moerkerken en Leike van Oss met elkaar wat informatie is in deze tijd. Is elk feit een mening? En elke mening een feit? Ze ontdekken met behulp van hun helden een gelaagde betekenis: van informatie die in relatie ontstaat tot informatie als abstracte constructen waarmee we elkaar in deze tijd... Lees verder »

Eerste reeks # 10 Relationele kwaliteit

In Ambachtsschoolpodcast #10 verkennen Danielle Zandee en Leike van Oss het begrip relationele kwaliteit. Zij doen dat in een onderzoekend gesprek, iets waar Edgar Schein grote waarde aan hecht, in de vorm van een metaloog, een favoriete les- en gespreksvorm van Gregory Bateson. Wanneer is er sprake van een generatieve relatie, een relatie die levend... Lees verder »

Eerste reeks # 6 Mind where you occupy your mind with

In Ambachtsschoolpodcast #6 met de titel Mind where you occupy your mind with, onderzoeken Marjorieke Glaudemans en Leike van Oss het gedachtengoed van Joanna Macy en Gregory Bateson, twee auteurs wiens werk het bestuderen waard blijft en waar zij nog steeds veel van leren. In deze podcast voeren ze je langs een aantal van hun... Lees verder »

Eerste reeks # 3 Het menselijk tekort

In Ambachtsschoolpodcast #3 hebben Ina Ahuis, Marijke Spanjersberg en Leike van Oss het over het menselijk tekort: wat betekent het voor organisaties, voor henzelf èn wat vinden Argyris en Watzlawick ervan? Boeken en artikelen die je mogelijk interesseren als je de podcast interessant vond: • Ahuis, G.J. (2019). Betekenisvolle werkrelaties. Deventer: Management Impact. • Ahuis,... Lees verder »