[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

De beleidsbubbel

Uitgave: 2023

We tellen duizenden beleidsmakers, miljoenen uren aan vergaderingen, fondsen met miljarden erin en geen gebrek aan goede bedoelingen. En toch gaat het schrikbarend vaak mis: kinderen zonder ontbijt, hoge schulden bij steeds meer mensen, onvoldoende rechters, jeugdpsychiaters, betaalbare huizen en bijen, hardvochtig staatshandelen en collectieve onmacht om daar iets tegen te doen … En wat lijkt de oplossing voor falend beleid? Meer van dat beleid. De beleidsbubbel groeit. Een mens zou van minder cynisch worden.
Maar dat hoeft niet. Schrijver en onderzoeker Marije van den Berg laat zien hoe we de beleidsbubbel liefdevol leeg laten lopen. En wat het oplevert als we gaan werken op de plek waar beleid zijn werking moet hebben: midden in de gemeenschap.
De beleidsbubbel stond op de shortist van Boek van het Jaar 2024 van de Ooa.

Dit boek zoekt naar nieuwe standaarden voor beleidsmakerij in de publieke sector. Het uitgangspunt: om te kunnen werken aan maatschappelijk welzijn moet je in de gemeenschap staan en daar, ter plekke, het gedrag van de staat beheren. Uit het juryrapport van de Ooa 2024: ‘Het boek staat vol kleine pareltjes die blijven hangen. Een waardevol boek over een relevant maatschappelijk vraagstuk.’

Grote inspirators zijn de bierkaaivechters binnen en buiten de overheid voor aan wie het boek is opgedragen. De community builders, de gebiedsmanagers, de groenbeheerders, de maatschappelijk werkers, de raadsleden, de actieve bewoners, de secretarissen van huurdersverenigingen, die ene vastgoedman die weet hoe het anders kan en onderzoekers en beleidsmensen die op zoek zijn naar maatschappelijke relevantie.

Meer informatie: De beleidsbubbel