[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

Veranderkompas, praktijkgids voor veranderaars

Uitgave: 2020

Inhoud

Veranderen is een vak. Alleen door te doen en jezelf de juiste vragen te stellen, kun je er beter in worden. Hoe je dat doet, daar helpt dit boek bij.
Veel veranderingen in organisaties zijn onnodig of zelfs onverstandig. Ze maken meer kapot dan dat ze goed doen. Dat kan anders en beter. Door veranderen te benaderen als een vak en ermee aan de slag te gaan in de praktijk kun je er beter in worden. Beter staat hier niet voor sneller, meer of vaker, maar eerder voor moreel verantwoord (doen wat goed is), voorzichtig (doen wat nodig is) en verstandig (doen wat werkt).
De leidraad van het boek wordt gevormd door het veranderkompas. Een model met negen vragen die helpen om meer houvast te bieden in het werken aan je veranderopgave. Het boek geeft inzicht in de veranderopgave waar je voor staat en reikt handvatten aan waarmee je jezelf de juiste vragen kunt stellen om wezenlijke veranderingen te realiseren.

Bijdrage aan het vak

Er wordt vaak en veel geschreven over veranderen. Voor mij was de aanleiding om dit boek te maken de vaststelling dat veel van mijn klanten de basis van het vak niet kennen. Ik zie aan de ene kant dat er veel goede boeken geschreven zijn door vakgenoten waarin de complexiteit van veranderen wordt uitgepakt. Helaas worden die door veel praktijkmensen beperkt gelezen, juist vanwege die complexiteit. Aan de andere kant zijn er allerlei meer Amerikaans georiënteerde boeken over veranderen die bol staan van (valse) beloftes en stappenplannen, die de complexiteit ontkennen. Ik heb een poging gedaan om het vak veranderkunde toegankelijk te maken voor een breed publiek. Waarbij ik recht doe aan de complexiteit die bij veranderen hoort, en tegelijkertijd houvast geef voor handelen in de praktijk.

Op wiens schouders

Ik ben in dit boek het meest schatplichtig aan Hans Vermaak, die ook het voorwoord schreef. Maar ook vele andere collega’s die schreven over veranderkunde, zoals Jaap Boonstra, Leike van Oss, Jaap van ’t Hek, Marco de Witte en vele anderen.