[ivory-search id="106" title="Custom Search Form"]

Waar maken wij ons druk over?

5 juli 2018
Auteur(s): Kilian Bennebroek Gravenhorst

Dat is het thema van het eerstvolgende event van de Ambachtsschool. En mogelijk maken we er een serie van. Op 29 oktober organiseren we een aantal workshops waarin we laten zien waar we ons druk over maken, hoe je dat op een productieve manier doet en wat je daar als deelnemer voor je eigen adviespraktijk of organisatie aan hebt.

Als medeorganisator van dit event stel ik mezelf dan de vraag waar ik me eigenlijk druk over maak. En ik kijk natuurlijk ook naar andere druktemakers. Het is nogal een thema. De meesten van ons maken zich vooral druk over zaken in de privésfeer, maar daar doen we geen event over. Waar zoeken we dan wel? Pakken we iets politieks, iets maatschappelijks, iets uit het nieuws? Pakken we een inspirerend en vernieuwend thema uit het vak, voorbij de hijgerige hypes of juist voorafgaand daaraan? Of pakken we een thema waar we ons als Ambachtsschool juist op voorstaan, voeten in de klei en verkennen we de plek waar de echte moeite zit en het kleine dat ertoe doet?

Het zou een lange blog en eindeloze event worden als we dat allemaal gaan uitzoeken. Ik begin maar eens met de vraag waar ik mezelf professioneel druk over maak. Een terugkerend thema voor mij is hoe we zorgvuldig omgaan met de kostbare extra energie die het vraagt om verandering te bewerkstelligen. Het verandervak is een gek vak. We weten veel beter hoe het goed fout kan gaan met al die energie dan hoe we die duurzaam besteden.

Strategie vind ik zo’n thema, waar veel energie in wordt gestoken met vaak bedroevend weinig resultaat. Hoeveel mooie vergezichten, gemaakt door dure bureaus of slimme (beleids)toppers, liggen er niet in lades en op planken te wachten op realisatie? Gemaakt met de beste bedoelingen, richtinggevend en hopelijk ook aansprekend voor de hele organisatie.

Twee directeuren met visie vroegen zich af of je strategie ook met de hele organisatie kan maken. Zij realiseerden zich dat voor hen daarmee de vraag was hoe zij een proces organiseren waarin medewerkers nadenken over de koers van de organisatie. Zij zijn immers ook degene die deze vervolgens uitvoeren. Als dat je overtuiging is, hoe ga je dan de energie dan mobiliseren en inzetten? Met die vraag in gedachten nodigden zij dwars door de organisatie mensen uit die het strategietraject willen vormgeven en begeleiden. De input komt van iedereen die bij wil dragen.

Ik ben onder de indruk van hoe het strategieteam te werk gaat en wat ze in gang weten te zetten. Resi, de trekker van dit team, licht de redenering voor het traject hier verder toe. Het lijkt zo’n eenvoudige gedachte, samen strategie maken. Ik zoek graag met haar uit wat dit de organisatie aan energie kost en vooral ook oplevert. Daar kunnen we een bijzondere workshop mee maken.

Nieuwsgierig naar de workshop die we rondom het thema veranderenergie of strategie maken? Of naar de workshop over het werk van Margareth Wheatley met als werktitel De wijsheid zit in het systeem zelf, of toch niet? Of naar de derde workshop die we in gedachten hebben? Volg dan de agenda van de Ambachtsschool. En reserveer 29 oktober vast in je agenda. Inschrijven kan binnenkort.

Kilian Bennebroek Gravenhorst