Op deze pagina vind je de derde reeks ambachtsschoolpodcasts. Ditmaal gaan de collega’s van de Ambachtsschool met elkaar en met hun gasten in gesprek over boeken en artikelen die hen uitdagen, prikkelen, inspireren of aan het denken zetten rond thema’s in hun werkpraktijk. Iedere podcast start met een korte samenvatting van de besproken literatuur.

Zelf ook de besproken boeken of artikelen lezen?  Zie dan de shownotes onder iedere podcastbeschrijving.

Oudere reeksen terugluisteren? Hier vind je de podcasts van 2021/2022.

Ambachtsschoolpodcast #1: Vervreemding en Resonantie

Luister op Soundcloud: Ambachtsschoolpodcast Vervreemding en resonantie

In deze eerste Ambachtsschoolpodcast bespreken Paul Kloosterboer, Jaap van ’t Hek en Leike van Oss de boeken van Hartmut Rosa. In zijn werk onderzoekt deze Duitse socioloog oorzaken voor vervreemding en verstomming van de maatschappij. Zijn zoektocht voert langs een analyse van de ontwikkeling van de moderniteit en hoe deze naast veel positieve effecten ook geleid heeft tot voortdurende versnelling; alles moet steeds sneller, beter, slimmer en groter. In die beweging raken we onszelf en de wereld om ons heen kwijt. We instrumentaliseren de wereld en vervreemden ons ervan, met als gevolg dat de wereld voor ons geen stem meer heeft en zo verstomt. En zonder de relatie met de wereld hebben we geen relatie meer met onszelf.

In deze podcast verkennen Paul, Jaap en Leike de begrippen van Rosa en onderzoeken ze wat zijn inzichten zouden kunnen betekenen voor organisaties en voor ons vak.

Wil je de boeken van Hartmut Rosa ook lezen?

  • Rosa, H. (2013). Leven in tijden van versnelling; een pleidooi voor resonantie. Amsterdam: Boom
  • Rosa H. (2021). Resonance, a sociology of our relationship to the world. Polity Books.
  • Rosa H. (2022). Onbeschikbaarheid. Amsterdam: Boom.

Ambachtsschoolpodcast #2: Emoties deel 1: vanzelfsprekendheden over emoties betwijfelen

Luister op Soundcloud: Ambachtsschoolpodcast Emoties deel 1

Odette Moeskops en Rob van Es lazen twee recente studies naar emoties. Het werk van hersenonderzoeker/psycholoog Lisa Barrett Feldman (‘How emotions are made’) en dat van cultuuronderzoeker/psycholoog Batja Mesquita (‘Between us’). Ze bespreken in de podcast dat ze onder de indruk waren van de inzichten ze opdeden, hoe het onderzoek ze aan het denken zet en vertrouwde aannames laat betwijfelen. Verschillende vanzelfsprekendheden passeren de revue: dat emoties op dezelfde manier in alle mensen zouden zitten; als je dezelfde woorden voor emoties gebruikt, je dan ook hetzelfde bedoelt, doet, voelt en ervaart; dat je emoties aan de buitenkant kunt herkennen en dat emoties universeel en aangeboren zijn. Fysieke sensaties (kloppend hart, steen op de maag) hebben op zichzelf geen betekenis, ze gaan pas iets betekenen als in context en relaties wordt geleerd van ervaringen die zijn opgedaan en deze ervaringen verbonden geraken met de fysieke sensaties. We leren allemaal op dezelfde manier emoties, namelijk in sociale relaties met belangrijke anderen. Echter wat we leren, kan sterk uiteenlopen. We denken vaak elkaars emoties te kunnen verstaan maar het is eigenlijk veel gemakkelijker ze verkeerd te begrijpen. Zouden we daarom niet veel vaker de moeite moeten nemen naar de gelaagde verhalen achter emoties te vragen?

Nieuwsgierig om zelf te lezen, luisteren of kijken?

  • Feldman Barrett, L. (2017), How emotions are made. The secret life of the brain. New York – Houghton Mifflin Harcourt
  • Feldman Barret, L. (2018). Tedtalk. https://www.ted.com/talks/lisa_feldman_barrett_you_aren_t_at_the_mercy_of_your_emotions_your_brain_creates_them?language=nl
  • Mesquita B. (2022), Between us. How cultures create emotions. New York – Lakeside Book Company
  • Mesquita, B. (2022), How culture creates emotions. Podcast met interview met B. Mesquita over haar boek ‘Between us’. Serie: New books in psychology.  https://podcasts.apple.com/nl/podcast/new-books-in-psychology/id436024959?i=1000590258339