Dit boek bevat 22 prikkelende bijdrages over een nog altijd actueel en relevant thema: leren in organisaties. Hans Vermaak en Gertjan Schuiling openen de bundel met het formuleren van zeven knagende vragen. Zij geven hiermee aan wat de hete discussies en zoekrichtingen in het leerveld zijn.
Dit boek bevat vooral veel hoofdstukken over de praktijk van het leren in organisaties, over de moeilijkheden waar je tegen aan loopt en de terreinwinst die te boeken valt.
Qua theorie is er een wezenlijke bijdrage van de Deense auteur Knud Illeris met zijn theorie over de drie dimensies van hoe mensen leren in het werk. En een nog altijd uniek punt in het hoofdstuk Zeven knagende vragen is de waardering voor zelfregulerende leerprocessen. De auteurs waarderen wantrouwen van medewerkers tegen leidinggevenden als een competentie die gestoeld is op langdurige ervaringen. Achter wantrouwen kan veel intelligentie schuilgaan. Weerstand tegen verandering moet je daarom niet wegpoetsen, maar oogsten. Het is een boodschap die maar niet wil doordringen, terwijl de effectiviteit van verandering ervan afhangt.
Dit boek staat op de schouders van de 33 auteurs, waarvan velen nog altijd toongevend zijn. Raar eigenlijk dat er na 15 jaar nog geen nieuwe bundel is. Het denken over leren in organisaties lijkt stil te staan. En zet zich onder andere labels voort.
https://www.boom.nl/management/100-8948_Leren-in-organisaties